Van onzeker jochie naar jongerenwerker in de dop - Dock 24
Van onzeker jochie tot jongerenwerker in de dop
Jeroen werkt nu op de locatie van zijn participatietraject
Zo’n vier jaar geleden werd Jeroen (26) ziek. Hij viel veel af en vermagerde, zonder dat er een aantoonbare oorzaak voor was. Na een jaar ziek op bed gelegen te hebben, eiste Jeroens moeder actie van de huisarts. Na slechts drie weken kwam de diagnose: Jeroen had de ziekte van Crohn. Op zijn zeventiende werd ook al de diagnose PPD NOS en een angststoornis vastgesteld. Door zijn darmziekte was Jeroens lichaam verzwakt, waardoor de angststoornis weer vrij spel kreeg.
Aansterken
Jeroens lichaam moest aansterken, waarna hij zich bij Dimence meldde. Hij kwam bij het Fact-team terecht, de hulp was inmiddels acuut. Jeroen werd gekoppeld aan een verpleegkundige, die zowel kennis had van de psychische als de medische problemen waar hij mee te kampen had. De behandeling en medicatie sloegen aan en Jeroen kreeg langzaamaan weer zin om iets om handen te hebben, al bleef hij last houden van zowel zijn darmziekte als zijn angststoornis.
Knop om
“Voor de toestand met mijn darmen, wist ik niet goed wat ik wilde met mijn leven. Doordat ik ziek werd, ging er bij mij ineens een knop om. Ik moest iets gaan doen.” Jeroen meldde zich aan voor vrijwilligerswerk bij een ouderenzorginstantie waar hij boodschappen rondbracht. De samenwerking met zijn begeleider liep niet helemaal lekker, waardoor Jeroen stopte met het werk. Via Tiem kwam hij bij Alfons, één van de trajectbegeleiders bij DOCK24, terecht. “Ik merkte direct dat de sfeer bij DOCK24 heel fijn was. Hoe ze je benaderen, dingen oppakken. Het gaf me structuur. Steeds iets langer, steeds iets meer vrijheid.”
Back to school?
Na een jaar bij DOCK24, was Jeroen ‘uitgespeeld’ bij DOCK24, maar hij wist nog steeds niet wat ik wilde. Weer terug naar school? Dat was niks voor hem. In de zomer viel het kwartje ineens: Jeroen wil iets in de maatschappelijke zorg gaan doen. “Ik wil gewoon mensen helpen die in dezelfde shit zitten die ik heb gehad.”
Samen met Alfons zocht hij naar iets passends. Jeroen voelde niet de behoefte om als 24-jarige in een klas met 16-jarigen te starten, dus hij zocht een BBL-opleiding. Daarvoor moest hij wel een stageplek zien te vinden. Alfons sprak Helga, die als jongerenwerker bij Travers Welzijn veel contact heeft met de collega’s bij DOCK24. Zij zei: ‘Waarom komt Jeroen niet bij ons stagelopen, als jeugd- en jongerenwerker?’ En zo geschiedde.
Omdat Jeroen zich nét te laat voor de opleiding had ingeschreven en hij geen zin had om direct achter te lopen, startte hij een half jaar later met zijn opleiding en stage.
De tussenliggende tijd besteedde hij nuttig, door voorwerk voor zijn stage te doen bij Melanie, die de Jongerenroute bij DOCK24 coördineert. Uiteindelijk startte Jeroen met zijn stage bij stadsdeel Zwolle-Oost én bleef hij een dag in de week bij DOCK24. “Het voelde altijd heel fijn en veilig bij DOCK24. En ik vind het concept heel mooi, de overtuiging van waaruit ze werken. Je kan alles doen als jij maar een idee hebt. Er zijn altijd mogelijkheden en vrijheid, dat vond ik heel fijn toen ik nog deelnemer was. Ik kon het niet loslaten,” vertelt hij lachend.
Fouten maken mag!
“Mijn persoonlijke proces heb ik te danken aan dat ik de knop heb omgezet door mijn ziekte. Van de deelnemers die wat ouder waren, heb ik wel geleerd dat je soms schijt moet hebben aan andere mensen. Je trekt je snel iets aan van wat anderen zeggen. Fouten maken mag! Dat is echt iets dat je binnen DOCK24 terugziet.
Net voor de zomer heeft DOCK24 mij een baan aangeboden, echt supermooi. Mijn eigen ervaring gebruik ik nu ook bij de jongeren die ik begeleid. Zo is er een jongen die graag in de fietsenwerkplaats werkt. Ik heb helemaal niets met fietsen, maar als ik daar bezig ben met coaching geniet ik echt. Ik zie nu anderen groeien, je gaat echt samen het proces aan. Door het contact aan te gaan, samen fouten te maken.”
Eigenaar van zijn traject
Als Jeroen terugkijkt op zijn periode als deelnemer bij DOCK24, ziet hij pas de stappen die hij heeft gezet. “Toen ik daar binnenkwam was ik niet sociaal, vond het lastig contact te maken met nieuwe mensen. Ik merkte dat ik steeds meer zelfvertrouwen kreeg. Door complimenten, maar ook doordat bijna alle meubels die ik maakte in het meubellab verkocht werden.
Mijn creatieve brein werd daar geprikkeld. Door de vrijheid die ik had, kon ik makkelijker groeien. Ik ben echt van een onzeker jochie gegroeid naar iemand die zich geen deelnemer meer voelde, maar eigenaar van zijn eigen traject. Ik had gewoon een veilige omgeving nodig om te groeien.”
Sandra Luimes, marcom Travers Welzijn
DOCK24 is te vinden aan de Gasthuisdijk24, 8041 AG Zwolle
Kijk voor meer informatie op: www.dock24.nl